Intră în vigoare legea UE privind încărcătorul unic USB-C

HomeLifestyle

Intră în vigoare legea UE privind încărcătorul unic USB-C

Uniunea Europeană a lansat, marţi, legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute pe piaţa unică să utilizeze un singur gen de încărcăt

Pericolul inteligenței artificiale. Mașinile ar putea prelua controlul și lua decizii în locul umanității, avertizează experții
Poveste cu final fericit pentru un cățel abandonat patru luni pe un aeroport din SUA
20 de indicii că partenerul tău te înșală. Un detectiv privat îți spune la ce să fii atentă

Uniunea Europeană a lansat, marţi, legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute pe piaţa unică să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C, astfel că producătorii vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea directivei, care va deveni obligatorie la finele lui 2024, relatează agenţia EFE.

Scopul noii legislaţii comunitare este de „a face viaţa mai uşoară consumatorilor”, dar şi de a reduce deşeurile tehnologice generate în UE, începând cu telefoanele mobile, tablete, cărţi electronice, camere digitale, console video şi căşti, scrie Agerpres.

Actualul sistem, în care îşi împărţeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), datorită unui acord voluntar din 2009, contribuia la generarea a până la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice, conform estimărilor Comisiei Europene.

Noul act normativ îşi propune să reducă această cifră, permiţând consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiţi să achiziţioneze şi un încărcător în plus (cetăţenii vor economisi până la 250 milioane euro anual) şi egalizează şi viteza pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, fără a avea importanţă ce încărcător se foloseşte.

La început, laptopurile nu vor fi incluse în prevederile noilor normative, dar vor trebui să le respecte în termen de cel mult trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică de la mijlocul lui 2028.

Comentarii

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0